Buscar

LA FILOSOFIA AL CLOT

4, 3, 2 .... Completeu la seqüència... Ja sense draps calents, sense cap tipus d'eufemismes, l'acusació de gremialisme m'importa ben poc també: cada dia menys professors de filosofia a l'ensenyament públic, cada dia menys hores de docència de filosofia -perquè anem sobrats, ací a Espanya, d'Il·lustració-, cada dia pitjors condicions laborals per als que tenim la sort d'estar treballant.

(C) Mercedes Vandendorpe, La Luz, la Caída


Pose un exemple que vaig donar ahir a l'Assemblea de Professors (Gràcies a tots els assistents!) de com podria quedar la cosa ja per al curs vinent a l'IES Joan Fuster de Sueca (un centre gran, comarcal). En la situació actual tenim 4 horaris complets (és cert que complets en part gràcies a Alternatives a la Religió i tutories de 4art d'Eso) i podríem passar fàcilment a 2,4 horaris complets (amb subterfugis diversos es quedaria en 3 horaris). Això suposa, de consolidar-se, interins al carrer, oposicions frenades sine die, borsa de treball tancada igualment i, en pocs anys, Facultat de Filosofia com a Museu del Pensament sense pensadors. Sí, és un poc apocalíptic. Ací, a més, tampoc no necessitem tant per a carregar-nos qualsevol cosa que se semble a la intel·ligència, si s'escau amb expulsió de la Península, com a 1492.

A la nostra benvolguda Comunitat s'afegeix un agreujant: el concert amb els privats (con la Iglesia hemos topado, amigo Sancho) que ens furten descaradament unitats (això no afecta només filosofia, és clar, gremialisme a fer punyetes) de l'Ensenyament Públic, l'únic que té un cert control democràtic i que és accessible a tots. Tinc amics que treballen en privats i que els ha vingut be la traïdora mesura del govern valencià, però no pot ser: és una canallada. Els ha costat anys aconseguir-ho, ens costarà segles recuperar el què ens han furtat.

I ara, si voleu, ens deixem furtar tot lo demés (encara que ja sé que els 4 blocs que estem inter-linkats jajaja no ho anem a permetre).

Deliberadament estic fugint de la qüestió de l'EPC, a la que crec que hi ha i va a continuar havent-ne resposta contundent i adequada, donada també la circumstància que afecta més agents. Per això passe discretament del tema, en esta entrada i supose que en les següents, i em centre en la Filo-Maria de primer de Bat.

FILOMARIA

En acabar ahir l'assemblea varem departir un poc companys i companyies i vaig vore l'intel·igentment dissenyat llibre dels meus amics de Diálogo (a vore si l'envieu a Sueca, que té molt bona pinta). Clar, com no podia ser d'una altra manera, està fet en forma de quadernets -crec recordar que pensat en 4 quaderns- de manera que s'adaptarà a l'assignatura tant si ix amb 2, com si ix amb 3 hores. Ja sabreu, amics, que no tindreu tirada més que dels dos primers, perquè la cosa no donarà per a més. I el segon quadernet no l'acabariem. Terrible. Esperem també una adaptació curricular al País Valencià per a rebre l'any següent l'horda bàrbara que estem creant en la filomaria 2, que altra cosa no podem esperar.

La sensació que teniem en acabar ahir era crepuscular. Ens falta, potser, el valor del grup de William Holden en la pel·lícula de Peckinpah , què gran. Sempre som crepusculars, ara sembla que, a més, ens cau la nit.



Els companys d'Alacant (vingueren d'Alacant! Bravo! què grans!) comentàven amb nosaltres que o aconseguim que açò, la petita flama, el petit reguer de pólvora, s'escampe o morim tots. Ajudem que s'escampe. Tots i de tot l'Estat.

Hi havia alumnes de primer -i no només de primer- de carrera a l'assemblea. Doncs ja teniu una assignatura més a la carrera i de filosofia pràctica: lluita sense parar pels vostres -els nostres- interessos, professionals i vitals. Que són també, estic convençut, els de la Humanitat, per que no guanye definitivament l'estupidesa el món.

Juan Armenteros
professor de Filosofia al IES Joan Fuster (Sueca)

7 comentaris:

Anònim

El gran problema és que hi ha una minoria malvada suportada per una gran majoria d'estúpids i açò és molt més difícil de combatre.

Juan Armenteros IES El Saler

Sí, Cristina, no és un problema menor, no.
En estes coses em venen idees de tractats orientals sobre el combat i la guerra. No té sentit un enfrontament cos a cos, és clar. Però en ocasions potser som injustos amb eixa "majoria" de la que parles. Com ara, el Consell Escolar Municipal votant a favor del manteniment de les 3 hores. Eixos detalls mantenen l'esperança. Un poc.
Encantat de vore't per ací, Cris.

Enric

A veure, algunes reflexions suscitades per la reunió d´ahir i per l´experiència del claustre de l´IES Mariano Benlliure, on estic:
crec que cometérem un error en distingir categòricament entre el tema de l´EpC i la Filosofia i Ciutadania. Ambdues assignatures es troben íntimament connectades, i per tant es pot interpretar perfectament que la reducció horària de 1r de Bat. és una manera "legal", indirecta i dissimulada d´atemptar contra la llibertat de càtedra. Perquè el problema de fons és aquest: independentment del fet que tenim tot el dret del món a defensar els nostres interessos (entre altres coses perquè no volem llevar-li hores a ningú, sinó mantenir les que ja teníem), el que està en joc és la independència del professor, siga de la matèria que siga, respecte de les injerències de polítics mediocres i fanàtics, o el que és el mateix, la dignitat i qualitat de l´ensenyament públic. Si deslliguem la Fª i Cª de l´EpC, molta gent interpreta que la defensa de les 3 hores és una defensa merament gremialista, i no és així. Avui ens toca a nosaltres, però demà qui sap a qui li pot tocar? És aquest el missatge que hem de transmetre a la societat. Ara bé: li importa això a la societat? Siga quina siga la resposta, no podem donar la batalla per perduda.

Irrelevante

Me niego a pensar que los filósofos somos animales crepusculares.... mas q nunca, debemos ser animales politicos!

ya sabeis q en la Facultad teneis un apoyo firme en la Asamblea de Estudiantes, que aunque estemos de examenes, nos apuntamos a un bombardeo. La asamblea de ayer estuvo muy bien, y keria agradecer a los organizadores su esfuerzo y a los que vinieron su implicacion en la lucha contra este sucio asunto q nos trae a todos de cabeza. Y x supuesto agradecer el hecho de q conteis con nosotros xa todo, q personalmente m encanta q se nos tenga en cuenta. Un abrazo grande, quedamos a la espera de noticias.


Carlos

Carmina

Hola a tots.

Sent moltíssim no haver pogut estar ahir entre vosaltres a l'assemblea. M'alegra molt saber que al País Valencià la lluita continúa, i realment us dic que és asombrós. Escric des de l'insti, si, a hores d'ara estic cobrint una substitució de filosofia a Catalunya i la situació aquí és desoladora. Em sent com en altre món, no m'he trobat amb ningua veu que qüestione la desició de la reducció d'hores de filosofia. Ací no passa res, total indiferència, el professors fixes estan col.locats, avorrits, desilusionats, jo que sé... I nosaltres que anem bambamt d'insti en insti estem cansats. Per això m'impressiona el que estem fent a València i em fa pensar que si, que alguna cosa podem fer. Almenys ho intentarem, no? Sols volia escriure ara que us acabe de llegir per transmetre-vos ànim, perquè sapigueu que tot i les coses surrealistes que ens passen als Valencians curiosament no hem perdut la capicitat de lluitar. Ací, a Catalunya, realment si es vislumbra un panorama desolador.

Carmina.

Vicent

Salutacions i ànims. El panorama és desolador, però no us podeu imaginar el que pot ajudar compartir la indignació!(Gràcies x organitzar l'assemble)...
De moment, anem a assumir l'EpC, i vorem si les direccions s'atreveixen a reservar en les desiderates eixes hores x a interins "habilitats". I, dsprs, a veure si els inspectors entren en les aules x comprovar si parlem en anglés. I dsprs a veure si les direccions s'atreveixen a oferir l'opció b). Hem d'estar molt vigilants!
Respecte a la Filosofia, jo reconec que al principi no volia pensar en un contuberni anti-filosòfic, i que el nom em resultava indiferent... xo ara és clar que el "cognom" Ciutadania descarrega de continguts estrictament filosòfics la matèria. Els llibres de txt que arriben s'assemblen + a un llibre de cc. socials que a Filosofia. Quan programem ,hem de vetlar x assegurar qe continuem donant filosofia (en eixes miserables 2 hores).
Per cert, es comentava que l'ordre definitiva de batx. (amb les 2 h.) eixiria ahir divendres. No ha eixit, veritat? Quan tingau la informació la publicareu d'immediat, veritat?
GRÀCIES X ESTAR AHÍ.
SALUT FILOSÒFICA!!
Vicent Ballester, IES Sorolla

Juan Armenteros IES El Saler

Vicent, encantats de llegir-te per ací :) Allò de 'filosofia i ciutadania' és lo pitjor, doble trampa: pel que representa i per donar excuses al govern d'ací per al càstig a l'assignatura.
En la qüestió de la EPC hem d'estar vigilants, clar. Suggerisc informar puntualment -a banda d'ací i altres blocs, per correu electrònic col·lectiu- de tot el que vaja succeint als centres. També en juliol, que va a ser calentet enguany.
I per suposat que informarem en quant arriben notícies de la publicació. Ja parlarem de la possibilitat d'una nova convocatòria d'assemblea, signada per més gent, organitzada amb més temps i avisant tots els instituts al País Valencià (ja pensaríem si de professors o de tots els sectors). Perquè no crec, ja vorem, que les notícies siguen molt bones.
Gràcies a tu per estar tan despert i actiu. Continuem en contacte.
Una abraçada,

Juan