Buscar

DEFENSA DE LA FILOSOFIA I CONCENTRACIONS

Ahir vaig anar a la concentració de la plaça Manises en reivindicació de... de què? Hi havien cartells per tot arreu de totes les organitzacions sindicals reals i possibles, instituts a títol personal, ongs i, sobretot, antigovern autonòmic. Estaven els estudiants de la Facultat de Filosofia de València -en els que més em vaig fixar, amb els que més m'identificava.
















I estava d'acord amb quasi totes les reivindicacions, per cert. Però eixe no és el tema.

La qüestió que planteje i que els filòsofs no hem d'oblidar, crec, és que eixes lluites "unitàries" eliminen la nostra diferència. Clar, algunes de les organitzacions que es presentaven a la plaça mai s'atrevirien a fer la més mínima crítica a l'actual govern central, i tota la càrrega va anar contra el conseller d'educació i el PP. Ja hem identificat a l'enemic comú.

Em negue.

Els tecnòcrates que no han dubtat en atacar i massacrar el pensament i una de les poques possibilitats d'exercir-lo abans d'arribar a la universitat no han segut els ministres i assessors del PP, no.

Personalment, em negue a oblidar.

I en quant a estratègia davant de la Conselleria intentaria, si fora possible arribar a parlar amb algun càrrec de nivell, que sentiren els nostres arguments, assumibles per ells també. I especialment, m'acudix ara, l'agravi comparatiu amb la majoria de les CCAA de l'Estat Espanyol en esta qüestió.



Per a mi és fonamental també que connectem amb altres organitzacions -en ocasions a través de blocs, com aquest- de filòsofs que han encetat la lluita. També m'ho sembla la unitat bàsica de professors de secundària de filosofia, llicenciats en filosofia, estudiants de filosofia, professors de filosofia universitaris.

I no deixar de fer soroll, ni perdre esta incipient connexió.

Juan Armenteros
prof. filosofia IES Joan Fuster (Sueca)

18 comentaris:

Hermeneutizado por la via gadameriana

Estoy completamente de acuerdo con Juan. Yo soy uno de los estudiantes de filosofía que ayer se concentraron y creo que no soy el único al que se le pasó por la cabeza que se estaba haciendo un intento de politiqueización del acto. Un acto que desde la AEF (asociación de estudiantes de filosofía) no tenía un contenido en contra de un partido político.

Creo que intentamos cargar las tintas contra la consellería no por pertenecer al PP sino por ser ellos los que en este caso frente a una ley de reforma del gobierno central, que a mi tampoco me parece acertada, de elaborar una educación por la ciudadanía, el partido político al la contra de turno tiene la obligación no escrita de boicotearla con una contrarreforma aún mas rocambolesca. ¿Como va a darse una educación por la ciudadanía en inglés, incluso a base de trabajos elegidos por sus padres?

Creo que siendo filósofos o estudiantes de filosofía, por tener un educado sentido crítico a nadie le tendría que parecer agradable ver como una caricatura de un Papa muerto junto a un ex presidente del gobierno con una guadaña el la que aparecía el cartel "Religión en latín ya!" no reflejaba el motivo por el que acudió a la manifestación. Pero también es verdad que por también un educado sentido del ridículo nadié se atrevió a quitarles la careta y decirles que no correspondía a lo que se estaba reivindicando.

Las manifestaciones tienden inexorablemente a autoridiculizarse. Evitemoslo la próxima vez. Porque el resultado es que hoy tenemos al menos cuatro fotos en los principales periódicos y en al menos tres tenemos a un papa muerto bailando con un expresidente del gobierno que no tienen nada que ver.

Si no queréis DESINFORMACIÓN olvidaros de la política y tener el valor de salir a mitad de una plaza para decir a los payasos de turno que la crítica burda, facil e irreflexiva no va con nosotros.

Un saludo. Visitaré a menudo este blog. Y sin motivo de auntobombo si os interesa lo que pueden hacer unos estudiantes de filosofía tercerwittgenstein.blogspot.com

Juan Armenteros IES El Saler

Gracias, HVG -acrónimo de tu nick jajaja. No dudes que te devolveremos la visita i leeremos tu blog.
Y, aunque casi siempre hace más interesante la discusión discrepar, en este caso me alegra que coincidamos.

Saludos,

Juan Armenteros

assembleia filosofia

Hola, escribimos desde Galicia. Aquí tenemos el mismo problema, os dejo nuestro e-mail para que contacteis con nosotros.

Ánimo!

assembleia.filosofia@gmail.com

Anònim

El problema no és NOMÉS la conselleria valenciana.
No són aquests els que han afegit a l'assignatura de "Filosofia" de primer la cua "i ciutadania" (que encara que tingués 3 hores, amb aquest nom serà irreparablement una Maria).
Ni tampoc s'han inventat ells la nova Formació de l'esperit nacional que ens han encolomat.
Els que governen ací són uns impresentables, però els qui governen l'estat ho són igualment, no ho oblidem.
I els sindicats valencians fan riure. Volen utilitzar-nos contra el PP. Per mi, perfecte, però que facen el favor de cascar-li també al PSOE. ¿O és que voldran fer-nos creure que la nova formació de l'esperit nacional és una meravella i que aquestes ciències del canvi climàtic que s'han engiponat són la perfecció?
Xavier

Anònim

Estoy completamente de acuerdo con Juan Armeteros. Dada la cantidad de plataformas movilizadas, y las reforma en ciernes que se nos puede avecinar: podéis ver el asunto en http://filosofia-alicante.blogspot.com/2008/05/comida-este-jueves.html
creo que debemos empezar a pensar en iniciar acciones contra la política educativa del gobierno central. Esto no es una cuestión de partidos, sino de "competencias básicas".

Anònim

El que realment és una vergonya són aquestos comentaris.
Primer: l'insult a gent tan competent com els de la STEPV-IV és deplorable. I que la convocatòria de protesta fou una feina feta per sindicats a la que nosaltres ens venia molt bé afegir-nos per obtenir notorietat. Vam monopolitzar un acte UNITARI en el que se'ns va prestar un espai. La tasca la feren ells perquè no oblideu que els de l'AEF són tan inexperts que ni se'ls va ocórrer demanar els permissos corresponents a subdelegació per a la manifestació (que ben ridícul era manifestar-se per la vorera).
Els problemes de l'ensenyament ens afecten a tots i són ells els que estan dia rere dia alerta sobre qualsevol qüestió en ensenyament i porten una llarga trajectòria en quant a mobil·lització (i no gran part dels filòsofs, nouvinguts en aquestes qüestions). No compreneu un concepte bàsic en la lluita com és el de la solidaritat, no?
Seguim; si vivim on vivim, al País Valencià, és evident que les protestes es dirigeixquen contra Conselleria i dubte molt que profesorat i l'STEPV (CCOO i UGT admiteixc que ho amaguen) no siguen conscients de la part de responsabilitat que pertoca al PSOE. Però sembla ser que aquí les úniques protestes que vos interessen siguen purament gremials, i els atemptats contra altres qüestions que la Generalitat comet (llengua o pressupostos) vos la pelen directament.
No sóc sindicalista, sóc estudiant de filosofia i ahir em va caure la cara de vergonya.
"Ninyatos" que tal volta no hagen asistit a cap manifestació a sa vida encapçalant una protesta tan important. Amb consignes i pancartes infantils i estúpides i a sobre, cap en valencià. Monopolitzant el temps i l'espai als companys que eren els que van organitzar l'acte. Per supost que m'importa i m'afecta la qüestió de la filosofia però són molts anys de lluites viscides com per a mostrar-me tan impassible i insolidària amb tantes altres causes que ho mereixen.
I aquesta opinió va estar ben extesa entre no poques persones de filosofia ahir a l'acabar l'acte.

Juan Armenteros IES El Saler

Em sembla perfecta la discrepància, "anònim", però resulta com a mínim desconcertant que parles d'insults al STEPV i ho faces utilitzant bàsicament l'insult cap als col·lectius que estan lluitant per la filosofia a l'ensenyament secundari.

Si realment és veritat que ets estudiant de filosofia, hauries d'estar seriosament preocupat pel teu futur. Gremialisme? Hi ha gent que encara no ha treballat com a professor de filosofia i que amb estes noves reformes socialistes no tindrà ni tan sols opció. Tu un d'ells em sembla. Si és veritat que ets estudiant de filosofia.

No vaig sentir en cap moment que els estudiants s'apropiaren de la protesta. El que vaig sentir és que la dignificaven i la dotaven de vida.

Lo del valencià escrit com a comentari en un bloc que té el seu origen a Sueca no mereix comentaris.

Lluitar pel nostre pà no ens fa insolidaris. Però si algú amaga ideològicament -en el sentit marxià de la paraula- interessos polítics particulars que no confessa, que no compte amb mi.

Juan Armenteros
prof. de filosofia al Joan Fuster de Sueca

Anònim

Ángel, estic amb tu. Deuríem de començar ja a pensar en cridar l'atenció del govern central.


Carmina.

Anònim

Mireu, la qüestió és quen tenim un batxillerat que és una bona merda. Només els falta posar una assignatura d'Educació viària en segon de batxillerat. Com és que no ho han pensat? Així acabaríem amb el fracàs escolar.
Quines coses. Han fet que sentim nostàlgia del BUP i el COU.
I a aquest sindicalista disfressat d'estudiant que s'ha ficat en la conversa jo li preguntaria?
Xato, quan de temps fa que no fas classe com un professor normal?
Tens ganes de donar una hora a la setmana de formació de l'esperit nacional encara que no siga en anglès?
Et sembla que aquesta merda d'assignatura servirà per a alguna cosa?
Perquè veges que no em preocupe només de la Filosofia. Jo vull un batxillerat de sis cursos amb assignatures normals i tradicionals i amb noms normals i tradicionals. Les ciutadanies d'aquests Voltaires de pa sucat amb oli que ens governen em fan risa. Tenim un PPSOE que es pensa que ens pot enganyar amb la rifeta dels il·lustrats? Quines penques.
Xavier

Agustín

Estic d'acord amb el que defensen Juan, Xavier i "HVG". La manifestació em semblà excel-lent, especialment pels alumnes i professors -de facultat, instituts o col-legis- que donaren el suport als joves. Però també vaig apreciar que allí tot va ser contra PP i contra Conselleria. Sóc el primer que està en contra de la política educativa d'ambdós, que pot considerar-se de desgavell, despropòsit i digna de borinots morals. Ara bé, no tot és contra PP. Els filòsofs del País Valencià estem cansat de boefates per tots els llocs: per si fora poc suportar al PP i al Conseller Font de Mora, ara arriva el PSOE (o PPSOE, com diu Xavier)i acava d'"endolçar" la cosa. És urgent que fem alguna cosa més a nivell central. De moment, segons El País, nosaltres -els valencians- sóm de les poques comunitats que anem a tindre una hora menys de Filosofia a primer de Batxillerat. I els sindicats... són sindicats!
Agustín Zaragozá

Anònim

Ja podríeu haver-me sorprés i no utilitzar l'argument de "sindicalista encobert"...moooolt previsible.
Torne a repetir que no ho sóc, tampoc tincla necessitat de justificar-me, tant me fa.
I Juan, sembla ser que parles des de Sueca amb perspectiva suficient per saber el que ha estat passant en la facultat aquestes últimes setmanes, colló, quin visionari.
Torne a reafirmar-me en el que he dit precissament perquè conec els noms, els cognoms i les cares d'aquestos "col·lectius que estan lluitant per la filosofia a l'ensenyament secundari" què dius tu, que si han de ser els de l'AEF, permeta'm vosté que em riga.
Això d'estan lluitant és de fa dues setmanes i mitja quan les notícies de les actuacions a altres universitats i de la urgència de l'aplicació de l'esborrany se'ls va venir a sobre. Oh sorpresa! Han organitzat qüestions a la que no els llevaré el relatiu mèrit que tenen, però amb molt poca traça, i simplement perquè no els va donar la gana de consultar a companys que ja estan rodats pel que fa a protestes, com es fan aquestes coses. I parle perquè ho he viscut, han rebutjat, en un afany d'egocentrisme, propostes i suggerències fetes d'altres alumnes. Així i tot no se'ls ha deixat de donar suport.
Des de que jo vaig començar a la facultat ja existien col·lectius que treballen durament tot l'any contra aquesta voràgine de mercantilització de l'ensenyament que vosaltres, focalitzeu en el PPSOE...cony, no sabia jo que tenien tant poder...La qüestió que ara ens afecta de manera més urgent no és més que una branca del gran pla europeu que acabarà amb l'ensenyament públic. I QUANTA DE LA GENT QUE ENCAPÇALAVA LA MANIFESTACIÓ HA ASSISTIT A ALTRES PROTESTES QUE ENS AFECTEN DIRECTAMET SOBRE L'ENSENYAMENT? CAP.
I el curiòs és que ara s'alarmen pel que els ve a sobre...
El que m'indigna és la insolència dels ignorants i totes aquestes lloançes que els esteu regalant...


PD.- Re-llig per favor Juan, el valencià a aquest blog és evident que s'usa, però si dius tu que vas ser a la manifestació; quantes consignes i pancartes vas veure tu amb la nostra llengua?

Carmina

Anònim,

No sabies que PPSOE tenia poder?

Et molesta que s'apunte a última hora gent a la protesta?

Ufff estic desconcertada.

Carmina.

claudia

Estimat anònim (o hauria de dir “estimada”? ^^):

Soc Claudia, estudiant de tercer de Filosofia y membre de l’Assemblea d’Estudiants de Filosofía. Així, també responsable de la perpetració d’eixe seguit d’espifiades i desencerts que has assenyalat. Tanmateix, abans d’assumir el teu beredicte, et pregue que hem deixes fer algunes observacions per tal de situar la forma en que vam actuar ahir. Així, cas que siga necessari emetre un judici (al mé pur estil inquisitorial), l’efecetuarem considerant les circumstàncies que envoltaren el “crim”.

Dos son les qüestions a considerar: (1) la participació de l’AEF a la concentració i (2) la nostra manca de experiència, la nostra insolidaritat i el nostre “gremialisme”.

1. Lamente que hom considere la participació a una protesta en termes d’afany de protagonisme (crec, amés, que això diu poc en favor de l’emissor de la crítica). D’acord amb el teu comentari la nostra participació a la concentració fou interessada: ens va venir bé per tal d’adquirir “notorietat”…notorietat davant/respecte de quí? Dels sindicats? (dic açò amb un somriure sarcàstic) El mateix dimarts vam estar parlant amb dos dels seus representants (SETPV i CCOO) en una xicoteta xarrada que havíem organitzat al sí de les jornades. Molt amablement van respondre els nostres dubtes i ens van explicar com havien anat les negociacions, quina era la seua estratègia etc. (una xarrada en la que també es va parlar de l’estat de l’educació pública, més enllà de les assignatures de filosofia). A ningú se li ha acudit negar la trajectòria de la lluita sindical en defensa de l’ensenyament i, evidentment, no hem tingut cap problema en fe rus dels recursos informatius que ens ofereixen (servir-se de la feina feta per gent que du temps treballant aquestes qüestions és molt útil per qui s’hi vol integrar).
Crec que es desencertat considerar la relació com parasitària quan la simbiosi, (si més no, en l’àmbit concret d’aquesta protesta) no queda tan lluny. El dimecres els estudiants de filosofia vam situar-nos, amb molt de respecte, al costat dels sindicats, i ens vam esforçar en fer soroll i en plenar una plaça on no hi havia massa gent. Hem sap d’allò més greu que algú haja tingut la sensació que preteníem “monopolitzar” l’acte però no crec que siga una sensació majoritària.
D’altra banda, hem negue a assumir que els sindicats son l’únic agent social que pot exigir amb propietat determinades condicions al sistema d’ensenyament públic.

2. Està molt bé això de sentir vergonya pels altres (que, pobrissons, som incapaços d’experimentar-la)…és d’allò més paternalista. Fixa’t si som boniatos, que no vam demanar permís per fer la manifestació i vam haver de recórrer Blasco Ibáñez per la vorera! D’allà en endavant vam caminar taponant dos carrils de trànsit… donat que era la primera manifestació de la que ens féiem responsables i que per un error de coordinació, fou il.legal, pense que ho vam controlar de forma acceptable. Ara bé, això no vol dir que de cara al futur no calga fer avaluació i plantejar-se seriosament quines coses hem de millorar.
Però crec que tu no ens dones aquesta oportunitat, situat/ada allà on et situes per fer aquesta crítica. Estàs tan per damunt que la nostra gradació “millor”/“pitjor” no té sentit per a tu…gairebé es podria dir que tens una visió panoràmica des de la qual “transvalores”(clar, son anys d’experiència y de “lluites víscides”. Només et demane que tingues en compte alguns apunts:


-L’AEF l’hem creat entre tots com un espai des del qual fer reivindicacions que ens uneixen com a estudiants de filosofia, per donar moviment a una Facultat que fa temps que està gairebé morta (amb tot el respecte per l’esforç dels sindicats estudiantils que porten temps intentant moure a la gent). Per això s’ha parlat de “filosofia” però també de “educació pública” (et convide a llegir el manifest).

-Aquests “ninyatos” son persones que (mira tu quina cosa!) no han nascut sabent com es l’ideal platònic de pancarta (clar, perquè ha d’haver una forma “verdadera” de fer-ne conforme a la qual qualificar d’”estúpides” les nostres). S’aprén caminant, si hom hi posa esforç. (hem ve al cap un bon poema de Marc Granell: Elogi de la quietud)

-Et convide a comprovar que sí que n’hi havia, de pancartes en català (entre elles la més gran de totes): http://www.elmundo.es/elmundo/2008/05/21/valencia/1211396952.html

-Cridar “atrévete a saber” pot resultar infantil, però potser que fa aquest judici no ha situat adequadament el crit a les circumstàncies que l’envolten. Fer-ho a una classe de Filosofia de cinqué curs sonarà fins i tot ranci, fer-ho el dimecres 21 a la Plaça Manises té molt de sentit.

Per últim, et convide a renunciar a l’anonimat i a vindre i participar en l’Assemblea i expressar-nos els teus sugeriments. Potser això ens ajude a superar la nostra ineficiència.

Salutacions:

Claudia

PD: Per cert, teniu tota la raó respecte de la manca de crítica cap a el govern central.
Perdoneu un comentari tan llarg!

claudia

..."veredicte" va amb "v"...sense comentaris...

Carmina

No apareix el missatge que acabe d'enviar, i encara que a risc de repetir-me perquè reapareix en qualsevol moment, torne a escriure el que volia fer arribar.

Claudia, esperava un resposta de l'AEF perquè hi havia un atac directe i inclús se us insultava en un missatge d'Anònim. La resposta m'ha semblat clara, contundent, sincera i oberta al diàleg. Bàsicament estic d'acord amb vosaltres.

Ah, i si que caldrà fer soroll per vore si ens escolten els de dalt.

Salut,

Carmina.

Juan Armenteros IES El Saler

Anònim, m'interessa la pauta que connecta, no el que ens puga dividir en estos moments. La lluita sindical, especialment en algun cas, crític amb el poder sense importar el partit que governe, no és incompatible amb la nostra.
Vaig entrar en contacte amb els estudiants per primera vegada en l'assemblea conjunta de la facultat de filosofia. El que ens transmeteren és vitalitat i ganes de lluitar. Al mateix temps, prengueren la iniciativa de contactar amb els diferents col·lectius de filòsofs que allí estàvem per a convertir en més compactes les nostres reivindicacions i les nostres accions. Així es manifesta en la interconnexió mitjançant links entre els diferents blocs de la gent que intentem orientar-nos en mig de tota esta confusió.
Et convide a unir-te a la lluita.

Salutacions,

Juan Armenteros

pd. Clàudia, per favor, continueu. Estem, també, amb vosaltres.

claudia

Quan el divendres vaig contestar a “Anònim”, no havía llegit la segona de les seus aportacions. Us demane que, tot i que no té ja massa relació amb el text de l’entrada de Joan, hem permeteu contestar per al.lusions a algunes de les acusacions adicionals que en ella s’efectúen.

1. “temps de rodatge”
Es absolutament cert que l’Assemblea du molt poc temps de rodatge. Mai ho hem amagat: hem reaccionat tard. Així ho vam reconeixer a la reunió del día 8, davant tots els alumnes i professors que hi van assistir. Ara bé, dur poc temps de lluita ens resta dret a reclamar el que reclamem? Jo crec que no.
D‘altra banda, m’entristeix que penses que cap de les persones que vam prendre la iniciativa de crear l’Assemblea ha participat, en altres protestes relacionades amb la privatització de l’ensenyament (Bolonia, LOU, LOCE)…i això que coneixes “els noms, els cognoms i les cares” dels qui en formem part.
Deus pensar que hem fet el que hem fet per sortir a la premsa i per poder treballar demà. Només som un grapat de ignorants que fent el capullo per poder menjar pa quan acaben la carrera... hem sap molt greu haver donat aquesta impressió. Alguns portàvem temps pensant en cóm podiem reaccionar davant les últimes reformes per tal que la gent s’implicara, i crear una Assemblea oberta ens va semblar una bona idea. M’agradaria que, independentment de cóm vaja la qüestió de l’esborrany, l’Assemblea seguira funcionant per tractar questions estructurals relacionades amb l’ensenyament i amb la filosofía (i això no té perquè excloure l’EEES i tot el que comporta).

2. “relacions externes”
No tinc consciència d’haver rebutjat cap proposta de companys rodats pel que fa a protestes. Hem agraït l’ajuda i el suport (siga amb material, siga amb idees) que ens han prestat els companys del SEPC, que duen temps protestant contra (entre altres coses) la progressiva privatització de l’ensenyament que imposen les últimes reformes educatives. No puc parlar d’altres sindicats perquè no ens hem posat en contacte amb ells (feina que queda pendent). Donada la nostra manca d’experiència, no ens convé menysprear cap sugerència (i si ho férem, et puc assegurar que no seria per “egocentrisme”). Les lloances ens animen per seguir endavant amb el projecte (Gràcies als que ens heu fet costat!) però no hem acampat a dos setmanes dels exàmens finals per tal de rebre’n unes quantes.

No comprenc perquè et fem tant de fàstic, però estic disposada a assumir-ho. Ara bé, si presentes les teues impressions en un blog seriós et demanaria dos coses (en ordre de prioritat):
a) Fes-ho amb respecte.
b) Sigues més fi a l’hora de jutjar les persones i les seues motivacions.

Salutacions

PD: Espere la teua resposta.

- J a V i -

Acabo de enterarme del debate que ha surgido a raíz del artículo de Juan. Como miembro de la AEF, contesto por alusiones brevemente - poco tengo que añadir a las explicaciones de mi amiga Claudia - al lector anónimo:

1. La AEF tomó forma definitivamente en la asamblea del 8 de mayo, a la que acudieron tanto alumnos como profesores de secundaria, de universidad y sindicatos. Allí explicamos nuestra iniciativa e invitamos a todo el que lo deseara a acudir y participar. Desde entonces, hemos funcionado de forma asamblearia: durante la acampada, todos los mediodías a las 3 realizábamos una asamblea popular, en la que todo el que quisiera podía exponer sus ideas, que posteriormente se someterían a votación popular.

2. Desde el principio, nuestras iniciativas se concibieron como complemento a las actividades de profesores y sindicatos. Prueba de ello es que, durante las Jornadas, preparamos una mesa redonda con reprsentantes de CCOO y el STEPV. Acudieron encantados, cosa que les agradecemos. Además, nos convocaron personalmente a la concentración, y se alegraron de nuestra masiva respuesta.

3. Imagino que conocerás nuestra trayectoria personal y particular como activistas. Si la conoces, como estoy seguro al leerte que lo haces, sabrás que algunos de nosotros hemos participado en manifestaciones contra el Plan Bolonia, por ejemplo (de hecho, también sabrás que estamos en contacto con la Asamblea Contra Bolonia, con la que seguramente colaboraremos activamente en el futuro). También, a raíz de tus críticas, deduzco que nos has psicoanalizado uno a uno, y conoces nuestras más ocultas y personales motivaciones gremiales y corporativistas.

4.(y acabo). Como españolista rancio y fascista que soy, me dolió mucho que una de las consignas más coreadas fuera "al conseller no li agrada que pensem". Insistí en que la tradujeran al castellano, pero se ve que no rimaba.

P.D.: Todo el mundo, tanto de forma individual como asociacionista, tiene derecho a criticar la forma en que alguien encauza una manifestación. Yo uno mi voz a las voces discordantes y reclamo una crítica más global que evite partidismos e intereses oportunistas.
Un abrazo a todos y ánimo!