Buscar

REUNIÓ AMB LA CONSELLERIA SOBRE LA MATÈRIA FILOSOFÍA I CIUTADANIA

El dilluns 30 de març una comissió de professors de filosofia, d'Universitat i d'Ensenyament secundari, acompanyats pel degà de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'educació de València, ens reunírem amb la Secretaria Autonòmica d'Educació, Concha Gómez, per tractar la situació a la nostra comunitat de la matèria Filosofia i ciutadania de primer de batxiller. Els punts concrets abordats a la reunió foren:
- anàlisi dels factors o causes que han portat a la reducció de la càrrega lectiva d'aquesta matèria,
- valoració dels efectes negatius d'aquesta reducció en la formació dels nostres alumnes,
- proposta de diferents alternatives per tal de millorar la situació.
La reunió transcorregué en un clima dialogant dins de la discrepància. La Secretaria Autonòmica va justificar la mesura de la reducció horària per les noves condicions establertes pel Ministeri en la LOE, que impossibiliten una càrrega lectiva superior per a la filosofia en primer curs. El nostre propòsit va ser fer-li veure que hi ha alternatives per millorar aquesta dotació horària dins de l'actual marc legal. En aquest sentit li lliuràrem un informe sobre la qüestió [pots descarregar-lo en el link de baix] on es detallen, justifiquen i valoren diferents alternatives. La Secretaria Autonòmica es va comprometre a llegir atentament el nostre informe i les nostres propostes, així com a contestar-nos al respecte.

Accés directe al document via google docs (document on line i obert):

http://docs.google.com/Doc?id=dnpg4xw_149dqf696ht

11 comentaris:

Juan Armenteros IES El Saler

Recomane als lectors interessats que es descarreguen l'informe, perquè és molt aclaridor de com estem i de les possibilitats que ens queden en la qüestió que es va tractar amb Conselleria.
Queda clar que el foc era la tercera hora de fil i ciut. de primer i no les optatives. Difícil tasca que no haurà de detindre's siga quin siga el resultat cara al curs vinent. Perquè açò, i ja ho sabeu els que esteu impartint eixa matèria és un desastre que patirem encara més el proper curs amb els alumnes de segon de bat. No és només una qüestió d'hores. No.

Salutacions

Agustí

He llegit l'informe i em sembla molt clar i encertat per a que Conselleria puga entendre el problema. Totes les propostes de millora que proposeu em semblen magnífiques, coherents i fàcils de portar a pràctica. Personalment, m'agrada la idea de posar 4 hores setmanals a 2on de Batxiller. Donat que els alumnes vindràn amb una base molt poc solida, almenys podrem treballar amb més rigor al 2on curs. Quan era estudiant vaig cursar quatre hores setmanals de Historia de la Filosofia, i l'experièncie és excel-lent: donen per a molt i podem treballar amb més cura. La Filosofia, com va dir Nietzsche, requereix una actitut poc moderna: la paciència (rumiar com a vaques).

A vore si els notres polítics ho entenen. Enhorabona als que s'han currat tant aquesta tasca.

Agustí

cristina

El que és clar és que és una qüestió de voluntat administrativa i política, perquè opcions hi ha i prou variades. La meua preferència personal és la de 3 i 3 (què més volguera que 3 i 4!), per les raons que han quedat plasmades al document.
Ara només ens queda esperar i pressionar.

Unknown

muchas gracias por la lucha de parte de todos!!! hoy he leido que el stepv apoya las reivindicaciones de los de tecnologia, sabeis algo de su actitud con respecto a nosotros??

Juan Armenteros IES El Saler

Hola Blanca,

la actitud del stepv respecto de nuestra(s) materia(s) por lo que sé es la que cabría esperar, apoyo y reivindicación. Lo que no sé es qué propuestas concretas habrán llevado a la Mesa. Espero que alguien nos haga llegar esa información.

En todo caso, parece que la info del telediario del domingo de la tutoría voluntaria para primero no se ha confirmado: las dos tutorías aparecen como obligatorias. Poco podremos hacer en ese escenario por la tercera hora de primero. Al menos para el curso que viene. Sigamos atentos.

Saludos

Alex

M'agradaria saber què vol dir això de la tutoria voluntària del telediari del diumenge. Algun telediari va dir que Conselleria prenia aquesta mesura? En Canal 9, supose?

Juan Armenteros IES El Saler

Sí, Alex. Ho anunciaren als 2 telediaris de Canal 9, diumenge. Dissortadament no s'ha confirmat i si es queda així no ens queda forat per a la 3ª hora.

cristina

Jo no he vist cap proposta concreta del stepv, però vaig parlar amb un delegat i es va comprometre a intentar recollir la reivindicació de forma expressa.
Si se alguna cosa més, ja us informaré.

cristina

El stepv arreplega el problema de la hora de filosofia junt a les reduccions d'altres matèries en un document que es pot llegir a la seua pàgina web. Però personalment, no crec que haja un especial interés per reivindicar-nos.

Juan Armenteros IES El Saler

Hola Cristina,

tens raó en la última frase, clar. Però a lo millor caldria mirar cap a nosaltres mateixos i les nostres ganes col·lectives de reivindicar-nos.
No dic que no s'haja fet res o no s'estiga fent res, que tampoc no és això, però si comparem amb tecnologia... en fi, no cal dir res més.
Això sí, s'ha d'agrair als departaments de filosofia de molts institut que han enviat l'escrit per registre al conselleria amb la queixa. Crec que Vicent Ballester ens informarà quan tinga una estona per redactar el text. Però la resposta ha segut molt bona.

ximo brotons

hola,

os dejo info sobre mi libro "Sentido común y democracia" y otros libros míos:

http://www.bubok.es/libro/detalles/6047/SENTIDO-COMUN-Y-DEMOCRACIA-Textos-complementarios

gracias.