Buscar

Informe Iniciativa Filosòfica

Hola col·legues:

Al llarg dels darrers mesos hem desenvolupat una sèrie d’activitats i iniciatives per donar compliment dels acords de l’assemblea de professors de filosofia celebrada al començament del present curs (30-X-08). Aquella assemblea i la nostra actuació han tingut com a objectiu la recuperació de la tercera hora de filosofia de primer de batxiller. En aquests moments queda clar que tal objectiu no ha estat aconseguit doncs la Conselleria ja ha penjat al web de la generalitat valenciana el que sembla ser l’horari definitiu de batxiller on es manté l’atribució de només dues hores per a Filosofia i ciutadania.

Volem informar-vos dels passos donats:

1) En aquella assemblea decidírem iniciar una campanya de declaracions dels departaments de filosofia dels IES en contra de la reducció horària i dels seus efectes negatius en la formació dels alumnes. A mitjans del mes de març aconseguírem enviar per correu (amb certa col·laboració material de la Facultat de Filosofia) als departaments de filosofia dels IES l’escrit-model per fer aquestes declaracions i també altre model per replegar signatures del professorat de filosofia en el mateix sentit.

2) Des de mitjans del mes d’abril començàrem a rebre en l’adreça que vos facilitàrem les còpies de les declaracions dels departaments de filosofia (els originals de les quals havien estat remeses per aquests prèviament al Conseller d’Educació). També començàrem a rebre les signatures del professorat de filosofia. A començament de juny contàvem amb 110 centres que havien enviat les declaracions dels departaments (en el primer arxiu adjunt podeu trobar la relació d’aquests centres) i replegàrem un total de 300 signatures (30 de professors de la Facultat de Filosofia i 270 de professors de secundària).

3) A mitjans del mes de març iniciàrem gestions per aconseguir una entrevista amb la Secretària Autonòmica d’Educació, Concepción Gómez, per manifestar-li la nostra disconformitat amb la reducció i mostrar-li diverses opcions que permetrien la recuperació de l’hora perduda (o, millor dit, furtada). L’entrevista va tenir lloc el dia 30 de març i en el seu curs va quedar clara la poca disposició de la conselleria per fer-se enrere o per trobar solucions alternatives. En aquella reunió aportàrem un informe que analitzava la situació i que justificava la recuperació de la tercera hora. En el link següent, corresponent al bloc “filosofilia”, podreu trobar un resum del que es va tractar en aquella reunió:

http://filosofilia-filosofilia.blogspot.com/2009/04/reunio-amb-la-conselleria-sobre-la.html

Vos enviem en el segon arxiu adjunt el text de l’informe que va ser aportat en aquella reunió.

4) El passat 19 de juny presentàrem en el registre de la Conselleria d’Educació les tres-centes signatures de professors/es de filosofia reclamant la tercera hora.

Arribat aquest moment queda clar que no hem aconseguit el nostre objectiu. Tanmateix podem dir que la resposta dels professors de filosofia amb els seus escrits i signatures ha superat les nostres expectatives (donada la falta d’infraestructura i medis de què disposàvem, la falta de connexió i distància entre els professors i les dificultats per fer-vos arribar les nostres iniciatives). En tot cas és el moment de decidir què fer: soterrar el tema i considerar-lo tancat o bé continuar el moviment. Nosaltres, els que més directament hem estat movent açò sota la denominació “Iniciativa en defensa de la filosofia”, considerem que de tancat res, la cosa està oberta i més que oberta: notem cada dia en les nostres classes de primer de batxiller el merder en que ens han ficat i creguem que per tapar-nos el nas no deixa la cosa de ser més pútrida i pudenta. No volem conformar-nos amb la situació i creguem que podem continuar amb una nova dinàmica: ja no es tractaria de convéncer a la conselleria, sinó de fer-se pesats i denunciar el desficaci en que s’està convertint la docència de la filosofia en la nostra comunitat (a la reducció s’afegeix el rotllo de l’EpC en anglés i el disbarat de les optatives de batxiller).

La nostra proposta consisteix en formar un gran grup de contacte dels professors de filosofia de la comunitat valenciana aprofitant les eines que Internet ens proporciona i estendre la xarxa de contactes entre nosaltres. Hem reunit en aquest procés un bon grapat d’adreces electròniques i creguem que aquest pot ampliar-se si els que rebeu aquest correu es preocupeu de fer-lo arribar a altres companys que no hagen contactat o no s’hagen assabentat de la moguda.

Per facilitar la nostra comunicació hem decidit utilitzar el bloc “filosofilia” esmentat abans, doncs és un espai que ens permet la participació i que està dirigit a la discussió i la promoció d’iniciatives a favor de la filosofia. Si voleu contestar aquest escrit podeu fer-ho publicant en el bloc o escrivint a la seua adreça electrònica o simplement contestant a l’adreça des de la que vos enviem açò.

Gràcies per tot.

Una abraçada,

Iniciativa filosofica

Els adjunts referits, com a link web:

Llistat d'instituts que enviaren les declaracions signades dels departaments de filosofia

Informe i propostes

5 comentaris:

creu

Crec que hem d'esforçar-nos per no abandonar i no tancar el tema, sobretot perquè les conseqüències de la supressió horària, ja les anem a patir nosaltres i l'alumnat de segon de bat, el curs vinent, quan ens disposem a fer filosofia II amb una base tan ridícula.
Ara ve l'estiu, cal que agafem força, per a convocar una assemblea a principi de curs i emprendre iniciatives que molesten l'administració, obrir tants camps com gent hi haja disposada, fer tot el que es puga fer... així és com jo ho veig, i no vull pensar en si assolirem l'èxit o no com a resultat de les nostres protestes... de moment, protestem, pensant, això si, com fer-ho de la millor manera possible.
Perquè si no fem res, ells van fent i ho fan molt malament;... ara estic molt indignada amb l'EpC, perquè estem, respecte de l'any passat, en les mateixes condicions, no ens deixen avançar amb tant de disbarat i tanta mala llet. I així no ens han de poder tractar ( de moment, si poden).
Bé, pare ja que m'enfade... ara gaudim l'estiu i preparem-nos per a la lluita!

Juan Armenteros IES El Saler

Per fi es confirma que la EPC continua exactament igual que l'any passat? Si que ho fan be, sí... i després defensen la qualitat del batxiller!
Enfada't Creu, enfada't.

Gaudim l'estiu, sí, però encara ens queden sorpresetes... estigam atents!

Anònim

Como ya dije en su día el frente de batalla está en presentar una propuesta de filosofía para niños que nos dé las horas de Atención educativa. Al parecer el gremio no está por la labor de mezclarse con el primer ciclo de ESO. Lástima porque hasta Sócrates está por la labor de conversar con Lisis. Este elitismo pedantesco de los dinosaurios filosóficos de los departamentos es el mayor enemigo de la filosofía en el sistema educativo: así de sencillo.
Mientras los seniles y orgullosos filósofos aspiran a engolar sus clases con un lenguaje propio del siglo XIX de 1 y 2 de bachillerato, las horas de atención educativa se rellenan de Taichi, en lugar de lógica y filosofía. Muy bien, ánimo. Font de Mora lo tiene claro: una huelga le ahorra 1.300.000 euros.
Impacto mediatico nulo. ¿Cómo nos vamos a hacer insoportables y pesados?. Y encima sacamos pecho con el "Compromis" y la pregunta del millón de euros.
Apuntaos al Corpus Christi y empezaréis a entender que la cosa va de show.
Se reconoce los servicios prestados tan esforzado como inútiles. Y no me digáis que no os esperabais la respuesta de la consellería.
Salud

Juan Armenteros IES El Saler

Benvingut, Héctor, de nou (podies signar, que mal anem a lluitar si no donem la cara;-)).
La teua proposta no em sembla mal, vull dir com a proposta, encara que dubte que la filosofia per a xiquets siga filosofia (conec la proposta de Lipman i ja fa molts anys vaig fer un curs amb la teoria i la pràctica d'eixa concepció didàctica), però no tinc prejudicis: també, com ho feia Buñuel puc fer hores "alimentícies", el que no em sembla be és el to ex-cathedra que et gastes. Ací la gent que li ha dedicat i li dedica més hores a que tu entre altres puga treballar com a professor de filosofia és, com a mínim, tan intel·ligent com tu. Així que un respecte.
Sumem.
Personalment, crec que les raons ja s'han exposat. Ara toca que -durant un any, després serà massa tard- molestem i que la molèstia siga superior a la de que ens assignen la 3ª hora. Perquè això és pel que lluitem com a objectiu immediat.
Al menys jo.
Que no em faig responsable apenes ni del que faig jo a l'aula. Imagina si em vaig a fer del que facen altres.

Salutacions de nou i escriu tot el que vulgues

Carmina

Per a Anònim:

A vore si deixes d'insultar ja d'una que m'estic fartant, saps? Així de directa t'ho dic. Ni me coneixes ni saps quin idioma parle a les classes, axí que ho et comportes com un filòsof o te calles.

Carmina.