Buscar

Resum i dades de l'Assemblea de professors de Filosofia de secundària del 4-VI-08

ASSEMBLEA DE PROFESSORS DE FILOSOFIA DE SECUNDÀRIA DEL 4 / VI / 08

Uns 50 professors de Filosofia ens reunírem en l’assemblea de professors de Filosofia d’ensenyament secundari que tingué lloc a la Facultat de Filosofia de València el passat 4-VI- 08. També hi assistiren alguns professors de Geografia i Història i alguns alumnes de l’assemblea d’alumnes de la Facultat.

Els temes centrals de la reunió foren:
L’Ordre de la Conselleria d’Educació que regula la implantació de l’Educació per a la Ciutadania en segon d’ESO.
La reducció de la Filosofia de primer de Batxillerat a 2 hores.

Compartírem informacions sobre les ‘entrevistes’ dels professors de Filosofia i de Geografia i Història amb els inspectors sobre l’EpC, les respostes dels professors als inspectors i la situació als centres (grau d’informació, acords de protesta de Departaments didàctics, Claustres, AMPAs i Consells Escolars dels IES, grau de publicitat dels acords). Vam debatre sobre les diferents possibilitats d’actuació. Les propostes foren variades i les que van concitar més aprovació van ser: impartir la matèria d’EpC només si es possible fer-ho en valencià o castellà, així com fomentar declaracions en els centres contra l’atemptat a la llibertat de càtedra que suposa l’ordre de la Conselleria (i donar-ne publicitat).

També es va informar i debatre sobre: les gestions realitzades davant de la Conselleria pels representants de la Facultat de Filosofia de València; la proposta aprovada pel Consell Escolar Valencià en favor del manteniment de les tres hores de Filosofia en primer de Batxillerat; les iniciatives sindicals al respecte; el grau d’implicació en la protesta dels diferents sectors de la “comunitat filosòfica valenciana”: facultat de Filosofia (professors, alumnes, junta de govern), professors de secundària, professors interins, associacions i societats de filosofia.

En el curs de l’assemblea vann tractar-se altres punts estretament relacionats amb els anteriors i en conjunt es va valorar el panorama de futur com enormement preocupant: la important reducció d’hores per als departaments de Filosofia als IES (per la convergència de la reducció a dues hores de la Filosofia de primer de Batxiller, la desaparició de les hores d’Alternativa a la Religió i l’exclusió de donar EpC en segon d’ESO); la possibilitat que la via de l’objecció siga dirigida no sols contra l’EpC sinó també contra l’Ètica de 4rt d’ESO i contra la Filosofia de primer de Batxillerat, tal i com promouen alguns sectors ultres; la situació i el paper de les assignatures optatives i de la nova matèria de Ciències del món contemporani; les conseqüències o efectes negatius que l’etiqueta “Ciutadania” ha suscitat i projectat sobre la docència de la Filosofia en l’ensenyament secundari, etc.

L’assemblea conclogué sense més resolucions que les assenyalades.



P.D. Ja avançada l’assemblea els convocants repartírem una mena d’enquesta entre els que encara estaven presents. Les dades i resultats obtinguts són els següents:

1) Hi assistiren, al menys, professors dels següents 30 instituts:

ALAQUÀS : IES Dr. Faustí Barberà
ALBERIC: IES Consuelo Aranda
ALCÀCER: IES Alcàcer
L’ALCORA: IES Ximén d’Urrea
ALDAIA: IES Salvador Gadea,
IES Carles Salvador
ALMASSORA: IES Almassora
ALMUSSAFES: IES Almussafes
ALZIRA: IES J. M. Parra
IES Rei En Jaume
BENAGUASIL: IES Benaguasil
BUÑOL: IES Hoya de Buñol
BURJASSOT: IES Vicent Andrés Estellés
CARCAIXENT: IES Arabista Ribera
MASSANASSA: IES Massanassa
MOIXENT: IES Moixent
PATERNA: IES Peset Aleixandre
LA POBLA DE VALLBONA: IES La Vereda
PICASSENT: IES L’Om
SEGORBE: IES Cueva Santa
SILLA: IES Enric Valor
SUECA: IES Joan Fuster
VALÈNCIA: IES Abastos
IES Benlliure
IES Campanar
IES Districte marítim
IES Isabel de Villena
IES Sorolla
VILLENA: IES Antonio Navarro Santafé
XÀBIA: IES Antoni Llidó

2) Dades de l’enquesta:

El 74% dels professors que contestaren l’enquesta ja s’havien entrevistat amb l’inspector.
Un 34% d’aquests professors ha contestat a les preguntes dels inspectors, mentre que el 64% s’ha negat.
La meitat dels departaments de Filosofia d’IES, els 64 % dels Claustres i el 9% dels consells escolars han fet algun tipus de declaració o han pres acords en contra de l’ordre que regularà l’EpC en segon d’ESO.
El 19% dels departaments de Filosofia d’IES i el 19% dels Claustres s’han pronunciat sobre el retall de la filosofia de primer de Batxillerat. Cap Consell escolar d’IES s’ha pronunciat.
Aquesta informació ha estat elaborada pels professors Juan Armenteros, Javier Herrera i Xavier Sierra (IES. Joan Fuster de Sueca).

1 comentaris:

Juan Armenteros IES El Saler

Ja tenim una altra i greu i no sé si farol:

http://www.elpais.com/articulo/espana/Comunidad/Valenciana/amenaza/despedir/quien/imparta/EpC/ingles/elpepuesp/20080625elpepunac_7/Tes

Está el link a l'apartat de notícies d'aquest mateix bloc. Brutal.