Buscar

Algunes xifres del curs que acaba

La reducció de la Filosofia de primer de batxiller a dues hores té conseqüències negatives també en l'àmbit estrictament laboral -no ens oblidem d'aquest aspecte sobre el que apenes s'ha dit res. Si intentem fer un càlcul a partir d'algunes dades ja disponibles, però, que caldrà elaborar amb més cura a partir d'altres amb major concreció, l'efecte de la reducció de la filosofia és grosso modo quantificable així:
Segons dades del MEC, la Comunitat Valenciana compta amb 432 centres que imparteixen batxiller (sumant públics i privats) i en aquest curs el nombre d'unitats/grups d'alumnes en aquest nivell educatiu ha estat de 2.160. No tenim dades ara per ara per conéixer el nombre separat d'unitats/grups en primer i segon de batxiller, però es pot fer una operació senzilla de divisió per dos sobre eixa xifra ja que normalment el nombre de grups de primer sol ser igual o superior al de segon. Tenim així la dada de 1.080 unitats/grups en primer de batxiller. I a cada d'un d'ells se'ls ha "podat" una hora de filosofia en Filosofia i ciutadania. Per tant són 1.080 hores, les quals amb una simple divisió entre 18, que són les hores lectives que fan un horari en la pública, fan 60. És a dir la polida que li han pegat a la filosofia ha suposat ja aquest curs la pèrdua de l'equivalent a 60 professors de filosofia.

La reducció de places de la nostra especialitat s'ha hagut de notar, doncs, en molts centres en aquest curs. És cert que les
determinants de l'horari laboral de cada professors són múliples i que cada centre i cada departament de filosofia ho haurà resolt com haurà pogut. Però si el càlcul que ací presentem s'aproxima a la realitat, això significa que en el comput total la xifra és, diríem, més que rellevant.

Però a més a més cal sumar a aquesta xifra la de les hores perdudes pel saboteig de la conselleria a l'Educació per la ciutadania de segon d'ESO. Ací disposem de la dada que es baralla per al proper curs referent a la quantitat de professors itinerants a contractar per impartir aquesta matèria en anglés: 120. Si suposem que la meitat de les hores d'aquests professors corresponen als departaments de filosofia i l'altra als de Geografia i Història, tenim que ens estant xuclant altres 60 professors.

Vistes les dades sembla clar que al menys la conselleria hauria evitat els efectes negatius de la reducció de la filosofia de primer de batxiller en els horaris dels professors de filosofia, si haguera deixat que donàrem l'EpC sense passar per la pedra de l'anglés. Però no ha estat així i la situació proporciona un balanç brutal: l'equivalent d'uns 120 professors menys de filosofia d'una tacada (doble).

Aquestes xifres són només un intent d'aproximació, però valen a l'espera de tenir-ne de millors. Monstren un panorama desolador de la situació que la nostra especialitat i del seu futur a l'ensenyament secundari a la nostra comunitat.

El que és curiós no és sols que la conselleria ens jibaritze
amb tanta insistència (ni els diferents motius que puga tindre'n, més o menys ocults, respecte de la nostra especialitat), sinó també la passivitat dels que ja pateixen directament aquestes conseqüències. Serà la vessant estoica que marca el caràcter del col·lectiu dels professors de filosofia la que ens fa assitir a tot açò amb la distància del ¡Abstine et sustine!

És cert que la maquinària politica i administrativa que hi ha darrere de tot açò és molt poderosa i que ens trobem desarmats davant les seues desvergonyides pisades. Però també és cert que la nostra capacitat de resposta i de contestació és molt més gran del que hem manifestat com a col·lectiu fins al moment.

42 comentaris:

Enric Senabre

Efectivament, aquestos són els comptes que fan a Conselleria. En la realitat són menys, però enguany han tret les tisores i la calculadora i s'han posat a la feina. Llegiu el comentari al meu bloc http://www.observatoridelaciutadania.blogspot.com/
El perill és real, i l'atac frontal. Jo ho entenc com una venjança clara a les crítiques del curs passat.

Juan Armenteros IES El Saler

Vaig al nostre costat i no només a l'altre, Autocrítica leninista diria: no som res perquè, entre altres coses, la teoria de jocs funciona com un rellotge, si la meua plaça no perilla, no la vaig a fer perillar posant el meu nom i donant la cara: AIXÍ DE TRIST. Dilema del presoner.

En tot cas, el que em consola és que pocs tenen -o tenim- molta capacitat de difondre la informació. I d'eixos pocs alguns no tenen -o tenim- por a que ens desplacen o expedienten per denunciar la infàmia.

Així que encara donarem guerra una estoneta.

Ara mire el teu bloc, Enric.

Anònim

Son estimaciones en el aire. El hecho es que este curso pasado la lista de interinos de Filosofía se ha movido más que en todos los años pasados. De hecho, ha trabajado prácticamente al completo.

Unknown

jajaja como que la bolsa de filosofia ha trabajado maS??? estoy en castellon, y despues de 15 años en bolsa y de 13 con vacante por primera vez no ha habido ni una sola vacante de filosofia en septiembre en esta provincia, eso si, 7 vacantes completas para la lista de epc, y yo a hacer sustituciones!!! pero como te atreves a hablar sin datos???

Anònim

Reitero lo dicho. Estoy en los últimos puestos de la lista y el año pasado hice unas sustituciones a partir de mayo, este año las he hecho desde noviembre. Para sustituciones han llamado a prácticamente todo el mundo, pero, claro, yo no hablo con tanto conocimiento como la omnisciente Blanca.

Carmina

Està molt bé que hages treballat, sensenom, però no digues que ho ha fet quasi tot el món perquè jo no ho he fet i com jo moltíssims més que fa anys i anys que estem a la borsa. A vore si ets més rigorós. I posa't nom.

Carmina.

Anònim

Hombre, yo no soy tan riguroso como ustedes, o como el ecuánime blog del Sr. Enric Senabre, pero, repito, estoy en los últimos lugares de la lista de Filosofía y me han llamado desde muy pronto, luego lo que he dicho es totalmente cierto: ha trabajado (o recibido la llamada para ello) casi toda la lista. De los que hay por detrás de mí no puedo opinar, pero no son muchos.
"Posa't nom", curiosa manera de demanar les coses. Serà si vull, no?

Unknown

pero solo con que una bolsa se haya retrasado muchisisisisisissimo mas de lo que tu dices eso significa que no tienes razon, no?? de que bolsa hablas?? no has dado ningun dato objetivo, no te das cuenta?

Unknown

es que este año estoy super quemada con este tema, no hablo por hablar ni por meter jaleo pero estoy totalmente de acuerdo con el articulo que nos ha llevado a estos comentarios, este año aun no han salido las vacantes pero me parece a mi..(y aqui hablo sin objetividad solo por previsiones y por informaciones variadas pero sin verificar totalmente) que la situacion va a ser la misma o peor...

Juan Armenteros IES El Saler

Anònim, per començar costa entrar en diàleg en un suposat company que no es fica ni un nick. Mantindre l'anonimat en este context no té massa sentit, però en cas de voler, al menys pots facilitar la comunicació amb un heterònim qualsevol. No costa res.

I per altre costat les teues intervencions tenen tota la pinta d'intervencions de troll, què vols que et diga...

Si es perden places de professors, no es pot menejar la borsa més que ningun any. Pura aritmètica. Si, damunt, hi ha places de la borsa que van als que tenen titulació en anglès i que els fan passar per davant dels que legítimament hauríen de estar en eixos o altres instituts...

S'han perdut hores -i està explicat amb detall en este bloc i en altres-, tant per la reducció de primer, com per allò de la EPC. I en la qüestió privada/pública també hem tingut un desplaçament d'hores que han llevat llocs de treball a la pública (pel concert). I això afecta a la borsa, clar: negativament.

Discutir això i dir "el hecho es que...". Quin fet? Els fets són els contraris.

Carmina

Hola sensenom!

Troll, més que troll. Continue esperant dades precises, et torne a repetir que jo estic en borsa. Dades home(o dona), dades, i connectades amb el tema que ens ocupa i menys vaguetats quan escrius. Vinga, a vore si un dia d'aquests aconsegueixes escriure alguna cosa amb trellat.

Salut,

Carmina.

Pere

Creo que podemos empezar a sumar como perdidas las 4 horas de psicología que pasa a ser psicopedadogía.
No sé que es peor si impartirla o no.

El departamento no sólo se reduce sino que empieza a convertirse en un cajón de banalidad -incluyo la Ciudadanía..

En fin, me gustaría saber vuestra opinión acerca de este cambio y el curriculum de la dichosa materia.


Saludos.

Unknown

tambien nos quitan la psicologia???? pasa a llamarse psicopedagogia? pues yo de todo esto no tengo ni idea, pero quien impartira esa asignatura?? no me asustes!!!!!

Juan Armenteros IES El Saler

No es que nos quiten la psicología, es que ya no está en el catálogo. Sustituida por 'psicopedagogía', que también impartimos los filósofos. La antropología ha pasado de segundo a primero también para compensar. Terrible.

Contestando a Pere, me parece bastante lamentable, son cambios cuantitativos y cualitativos para peor. Y aún puede degenerar más.

Y se siguen perdiendo unidades en los centros públicos. En el mío, hemos perdido (añadido a las pérdidas del curso pasado) un segundo de bachiller. Para completar 3 horarios de filosofía hemos necesitado 6 horas de estudio asistido, en un centro como el Joan Fuster, de tipo A, enorme, con bachiller artístico (incluso de artes escénicas).

Saludos

Pere

Pues fíjate en que se va convirtiendo el departamento de filosofía si sumas las horas de estudio asistido y las psicopedagogía.

Os recomiendo este link

http://antesdelascenizas.blogspot.com/2009/07/que-nos-la-meten-doblada.html

Unknown

antropologia no la he impartido nunca y ademas no conozco ningun centro que la imparta, vosotros si?? y la psicopedagogia que es? lo mismo que la psicologia? cambia el temario?
comprendo que vosotros con plaza fija y todo eso, hableis de si esta asignatura me gusta mas o menos pero de verdad yo quiero que tengamos muchas horas y mucho trabajo..asi de simple estoy...aunque me toque la de 2º de la ESO, que sabeis de la "promesa" de pasarnos las ciencias del mundo contemporaneo? se la siguen quedando los de fisica y quimica y los biologos?

Juan

Blanca, en este blog hay gente que no va a cobrar el verano y gente que está en el paro. También algunos tenemos plaza, pero no estamos defendiendo, creo que está claro, intereses particulares.
Yo también quiero muchas horas, pero no de cualquier cosa.
En mi centro siempre sale la antropología. Y este curso próximo también la tendremos en primero de bat. Y la sociología y la psicopedagogía.
Las ciencias esas postmodernas están asignadas a ciencias y no hay nada que hacer de momento. Eso viene de Madrid.
Los "temarios" no existen, son entelequias. Excepto en la historia de la filosofía que va para selectividad, en lo demás, hay muchas posibilidades de montar cursos bastante idiosincráticos, siempre que respeten el marco formal de temas muy generales. En las optativas aún más.

Unknown

en ningun momento he pretendido decir que podais defender intereses personales y si asi lo he dado a entender pido disculpas.Tambien entiendo lo de no "cualquier cosa", yo no se si he caido en el miedo atroz a lo que viene o esta viniendo asi de golpe que lo que mas me preocupa es tener trabajo..y vuelvo a pedir disculpas por mi egoismo...
con respecto a la antropologia ya te digo que no la habia visto en ningun centro de los que he dado y sociologia realmente en muy pocos tambien aunque en alicante en alguno, aqui en la provincia de castellon bastante poco, gracias por vuestras contestaciones, veremos a ver que tal van las vacantes que saquen y como se esta quedando el tema....

Juan Armenteros IES El Saler

Tranquila, Blanca. Aquí estamos todos un poco perplejos del poco aprecio que nos tienen. Y tiene los dos lados, el trabajo como tal y su dignidad. Poco a poco nos deslizamos hacia la guardería universal.

Lo que comentas de las optativas es lo más normal en la mayoría de centros. No hay juego con las optativas en centro de 400 alumnos. Especialmente si para formar grupo se precisan 15 matrículas. En centros grandes es otra cosa.

Y gracias a ti por participar.

Saludos

Carmina

Blanca i Juan,

La matèria de ciències del món contemporani podríem donar-la nosaltres si conselleria volgués. És cert que la LOE l'han feta a Madrid però les comunitats autònomes tenen moltes competències en educació. Respecte de les optatives us dic el mateix,de fet a Catalunya són els departaments els que les ofereixen en funció de les hores de les que tenen. Com si oferirem ontologia si ens donara el rot. Amb això vos vull dir que sí, la lluita esta a Madrid, però també ací.

Juan Armenteros IES El Saler

Catolonia is not Spain, Carmina. A València no es pot fer res d'això.

Juan Armenteros IES El Saler
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Carmina

No et sembla millor poder oferir nosaltres les optatives? No et sembla millor ser nosaltres els que donem Ciències del món contemporani? Què altres coses no t'agraden ho puc entendre però a mi em sembla que estes dues que t'acabe de comentar estan molt bé les faça Catalunya o Andalusia.

Per altra banda em tornaré a llegir la llei i les competències perquè em pense que alguna cosa si es pot fer.

Juan Armenteros IES El Saler

I complete: tampoc no sé si és desitjable. La situació a Catalunya, de fet, no em sembla millor que la d'ací.

I en quant al lloc de la "lluita", de moment la estem fent local. Clar que hi ha competències autonòmiques: per això hi ha autonomies en que la càrrega horària és diferent en filosofia. I amb optatives diferents.

En tot cas, el catàleg d'optatives al País Valencià ve en una ordre i els departaments no poden oferir una cosa que no estiga a eixa ordre.

I amb les CCMC poc podem fer també.

Carmina

A mi em sembla que ja ens estaria bé demanar que el catàleg d'optatives no vinga en una ordre.

Juan Armenteros IES El Saler

Doncs no, preferiria més hores de filosofia, que hores de morralla. I lo de les optatives, preferisc un catàleg que estiguen obligats a ofertar els centres a les preinscripcions. No em fie ni de les directives, ni dels departaments, tampoc de mi mateixa, clar.

Juan Armenteros IES El Saler

Si el catàleg no està arreplegat en un document legal... això sí que és la desaparició...

Carmina

Jo també preferiria més hores de filosofia, sempre ho he manifestat així. Les preferesc, lluitaré en la mesura que puga per elles. A banda ho faria també perquè els departaments puguen oferir ells les optatives. Jo sí tinc confiança, almenys més confiança en els departaments que en els que elaboren el catàleg o... igual. Vull dir, per a que m'ho facen ells als que no tinc cap respecte m'ho faig jo.

Per altra banda, ciències del món contemporani no és ciutadania. Significa dues hores al batxillerat i per a que la done el biòleg la done jo. Per demanar que no quede. Si total ens quedarem en no res..

Anònim

Podeu anomenar-me Mr. Troll, ja que és la paraula que més m'esteu aplicant més profusament. Vaig a explicar-me per última volta, a veure si ara:
1. Jo no sé si s'han reduït o no els professors, però la llista de Filosofia ha treballat sencera (o casi sencera). És un fet. És més, si mireu la llista, enguany ha treballat una persona que no ho havia fet l'any passat i se l'ha inclosa en una llista a banda. En tot cas, també seria normal que no fos així perquè han eixit moltes places en les últimes oposicions.
2. Una altra cosa. Aquí s'ha dit que si Conselleria vulguera, nosaltres donaríem les Ciències per al Món Contemporani. No és així. Això ho fa suggerir Font de Mora però es va aprovar ràpidament el Decret de Ascripcions, que NO permet que la donem els de Filosofia. Però clar, després sóc jo el de les incorreccions i vaguetats.
3. Si algú està temptat d'imitar Catalunya, que mire el seu Batxillerat. És horrible. I amb la qüestió de les optatives, també. He treballat allí i teníem mesclada la psicologia i la sociologia, era una cosa sese sentit. I filosofia en concret està sota mínims.
Mr. Troll

Carmina

Han eixit moltes places? No m'entere, la veritat.Visc a altre món.

Si et refereixes a mi amb això d'estar temptat d'imitar al batxillerat de Catalunya per la referència que he fet respecte a l'oferta d'optatives estàs esquivocat. En cap cas pretenia que imitàrem res. Simplement m'agrada la idea que pugem ser nosaltres els que les oferim es faça això a Catalunya o a Galicia, tan se val.

Respecte a això que es dona sociologia i psicologia juntes depén de com s'ho munte el centre. Però bè, ací no estem per parlar de com funcionen els centres d'allà sinó de la retallada d'hores de filosofia. Deixaré de parlar del que sen's surta del tema de la tercera hora ja que pel que veig és impossible l'acord des del moment que parlem d'optatives o de la ciutadania.

Em centraré en la tercera hora, l'hem de recuperar com siga. Així que xiquets, al setembre toca curra-s'ho. Anem pensant de quina manera!

Mr. Troll

Carmina, em referia a que han eixit moltes plaçes en les últimes oposicions. Han estat traient 30 durant prou anys. I un any van traure 50 i fins i tot 90. Enguany van 15. En els últims anys 9 o 8 anys han eixit, calcule, unes 240 places de filosofia. Esta gent pot ser desplaçada, però treballa.
A Catalunya lo de tenir socilogia i psicologia juntes no depenia del centre, estava així en el decret. I crec que no ha canviat (però no estic al tant). La loe ha introduït un Batxillerat penós i Catalunya era només el paradigma més representatiu. Tenia mogolló d'assignatures en el batxillerat amb 2 hores, fins i tot catalá.
I sí, hem de lluitar per la 3a hora. Però ojo, estem ficant als xicons les 3 hores de filosofia d'abans quan ara tenen una assignatura nova de, como a mínim, 2 hores. Jo no sé si és just per a ells. No només podem mirar a fer "bé" la nostra assignatura, hem de mirar la nova situació d'ells.

Juan Armenteros IES El Saler

Be, Mr. Troll, al menys ara hi ha una manera d'anomenar-te,

Ací hi ha diferents subjectes parlants. Si vols conversar, quan repliques, convindria que t'adreçares i especificares a qui respons. Si no tingueres actituds trolls no eixiria el maleït nom. Com passa en la resta d'intervencions.

Una persona que no treballa ací, encara que per suposat fique molta més energia i temps en lluitar per la tercera hora de filosofia i el que toque fer que la majoria dels que vivim per ací, és normal que no conega els detalls de l'aplicació de la llei ací. Ho aclarim i no hi ha més.

Juan Armenteros IES El Saler

Be, veig a la teua última intervenció un altre to... Mr Troll. Encara que no estiga d'acord. Així que podem continuar xarrant si és el teu gust.

Javierhc

Algunes de les qüestions que estem plantejant quedarien més clares si tingerem més informació. Estic pensant en concret en les xifres en que estem manejant: són en part veritables (les que es refereixen a la pèrdua de l'hora de FiC) i en part aproximatives (les de l'efecte del robatori de l'EpC). No comptem amb res més pel moment però segur que ha d'haver gent que tinga eixes dades i puga aportar-les. Supose que els sindicats han de tenir una informació més ajustada que la nostra sobre la situació actual: dades referents als desplaçaments, a la contratació real de professors itinerants, a les places perdudes de filosofia,al moviment en les boses d'interins de les tres províncies. A vore si s'animen a fer-nos-les saber.

Unknown

bueno, aqui de nuevo, pues ya han salido las vacantes de filosofia, en total 44, que fuerte!!! nunca habiamos tenido tan pocas...no hay posibilidad de que elija ni un solo interino, solo los 30 aprobados del año pasado y los 15 de este...asi que sin trabajo y aun peor que el año pasado...y las vacantes de epc ni siquiera estan..pero que es esto? que nos estan haciendo?

Juan Armenteros IES El Saler

Hola Blanca, lo siento de verdad. Esto es un motivo más para continuar haciendo... lo que sea.
En mi centro, que es de clase A (de los grandes), apenas hemos llegado a 3 horarios (y eso completando con morrallas de EAs). No quiero ni imaginar en los pequeños.
Lo único que da alguna esperanza es la sentencia de hoy, que evitará que esas vacantes sean para profesores que se saltan la cola por el titulito de inglés. Pero no serán muy apetecibles tampoco, al ser colas de horarios. Pero algo es algo.

Ánimo en todo caso.

Carmina

Què trist Blanca. Farem el que siga com diu Juan però, sincerament, crec que a la filosfia li queda ben poc dins del sistema educatiu...

Unknown

hola de nuevo, desde el otro dia que escribi han aumentado las vacantes a 59 y el tribunal a anulado la sentencia de epc,muchas gracias por vuestra solidaridad, ya os explicare como arreglan las vacantes de epc que de momento no saben donde las van a colocar, y yo no se ni si las van a colocar.....imagino que sindicatos montaran follon, digo yo...mañana voy alli...hablare con todos y os cuento...un saludo para los dos!

Unknown

mañana elegimos, junto con historia, una tu una yo, nuestras pocas vacantes (solo un interino de filosofia pillaba plaza), las de epc, itinerantes y de segundo de la eso pero...sabeis cuantas iban a adjudicar a esa "lista" que no tiene nombres??? 118!!!!!!! me sigue pareciendo muy muy fuerte, hubo asamblea de profes de filo, y hubo voces reclamando la tercera hora y las cc del mundo contemporaneo...pero como lo importante es tener trabajo este año, intentamos centrarnos en las plazas...tambien hubo amagos de enfrentamientos con los de historia...un poco mal...
cuando todo termine os seguire contando....
saludos!

Carmina

Conta, conta, Blanca....

Alex

Antes de la LOE, es decir, de la introducción de Ciencias para el Mundo Contemporáneo y de EpC, nosotros teniamos nuestras 3 horas en primero sin más historia. A ver si ahora la culpa la tiene quien nos devolvió la filosofía de 2º de bachillerato.
A mí me han vetado en foros por decir esto, pero me da igual: en España, el psoe quiere destruir la filosofía en el sistema educativo, y el pp la ha defendido. Que moleste a quien moleste.

Juan Armenteros IES El Saler

Ací, Alex, governa el PP. Amb això crec que ja t'he dic bastant. En tot cas, en aquest bloc hi ha independència respecte dels 2 partits que s'alternen al poder. El topic del bloc és la defensa de la filosofia en l'educació. No importa davant de qui tingam que queixar-nos.