Buscar

Naix "Iniciativa per la filosofia"


La PLATAFORMA “INICIATIVA PER LA FILOSOFIA” es va constituir en el mes de juny de 2008 per professors/es i alumnes de la Facultat de Filosofia de València i per professors/es de filosofia d’ensenyament secundari de la Comunitat Valenciana.

La Plataforma Inciativa per la Filosofia sorgeix de la preocupació per les darreres actuacions legislatives i administratives, tant estatals com autonòmiques, i les seues possibles conseqüències negatives per a l’ensenyament de la filosofia. Els principals partits polítics, des de les seues respectives posicions de govern, han adoptat decisions que afecten al paper de la filosofia en l’ensenyament secundari i ho han fet més interessats en gastar-la com a cavall de batalla en el joc polític que en potenciar-la i millorar les seues possibilitats formatives.

El disbarat irresponsable en que s’ha convertit la implantació a la nostra comunitat de l’assignatura Educació per a la ciutadania de segon d’ESO, l’absurditat de la pèrdua d’un terç de les hores de Filosofia en primer de Batxillerat, així com la conversió d’aquesta en Filosofia i Ciutadania, han estat processos i actuacions on el col·lectiu filosòfic valencià ha tingut una escassíssima presència i una nul·la influència. Així mateix, correm el risc de no comptar tampoc res en l’aplicació del nou currículum de l’assignatura Filosofia II (antiga Història de la Filosofia) de segon de Batxillerat i la consegüent reestructuració de la Prova d’Accés a la Universitat que l’acompanyarà, amb el perill de que aquesta assignatura reba una orientació simplement memorística i enciclopèdica, allunyada de tot interés pel desenvolupament de les capacitats reflexives i crítiques dels alumnes.

Pel que fa a l’àmbit universitari, la futura aplicació de les directius contingudes en l’anomenat procés de Bolònia suposarà per a l’ensenyament de la filosofia una profunda reforma. La privatització del finançament de l’ensenyament universitari i la transformació dels plans d’estudis comportarà canvis estructurals que afectaran notablement a la qualitat i la quantitat de l’oferta educativa. Les carreres que compten amb una menor projecció de mercat, com la Filosofia i altres de l’àmbit humanístic, de menys valor instrumental, patiran especialment els efectes d’una reforma orientada principalment per criteris econòmics i poc permeable a consideracions educatives i socials.

La Plataforma Inciativa per la Filosofia vol ser el lloc de trobada de tots aquells que comparteixen aquestes preocupacions. Els objectius principals que ens plantegem són: promoure la presència de la filosofia en el sistema educatiu, millorar les condicions del seu estudi i docència i, finalment, fomentar la seua influència social, cultural i política.

Et convidem a participar en aquesta iniciativa i a que la dones a conéixer a aquells que puguen estar interessats. Volem ser un mitjà per compartir opinions sobre les possibilitats d’actuació i per articular iniciatives que impedisquen un deteriorament major de la situació de la filosofia en el sistema educatiu valencià. Per començar, celebrarem una assemblea de professors de filosofia d’ensenyament secundari, d’universitat i d’alumnes en la Facultat de Filosofia de València el dia 23 d'0ctubre. Rebràs prompte notícies nostres.


Setembre, 2008.

16 comentaris:

Juan Armenteros IES El Saler

Per no amagar la teua recent entrada que va del mateix tòpic, publique ací en comentari més detalls de l'assemblea. Si ho creus convenient, tu mateix ho pots publicar en primera plana, Javier, quan et semble:

CONVOCATORIA D'ASSEMBLEA QUE ARRIBARÀ PER ESCRIT ALS CENTRES

Estimad@s compañer@s: por la presente os invitamos a participar en la asamblea que se celebrará el próximo día 23 de octubre, jueves, a las seis de la tarde en el salón de actos de la facultad de filosofía de la Universidad de Valencia, Avda. Blasco Ibáñez 30, con el siguiente orden del día:

1) Presentación de Iniciativa para la defensa de la filosofía
(www.iniciativafilosofica.org)
2) Negociación con la Conselleria
3) Propuestas relativas a “Educación para la ciudadanía”
4) Propuestas para la celebración del día mundial de la filosofía convocado por la UNESCO




Fdo. Sergio Sevilla, Fdo. Enric Casabán

Departamento de Filosofía Departamento de Lógica y Filosofía
de la ciencia





Fdo. Tobiès Grimaltos Fdo. Jesús Conill

Departamento de Metafísica Sección departamental de Ëtica
y filosofía política





Fdo. Carmen Ors Fdo. Juan Armenteros

IES. Cueva Santa. Segorbe IES. Joan Fuster. Sueca





Fdo. Heriberto Mira Fdo. Virginia Ballesteros

IES. A. Navarro Santafé. Villena Estudiantes de Filosofía

Carmina

Molt bé! Intentarem estar a l'assemblea inclús aquells que treballem fora del País Valencià. No estic molt disponible perquè estic treballant a Catalunya però en el que us puga ajudar sols ho heu de dir i des de la distància s'intentarà. A Catalunya també s'ha perdut la tercera hora i no sembla que hi haja moviment per intentar recuperar-la, així que el que fem des de València amb com és de complicada la política valenciana és molt valerós. Ànim!!

Carmina.

Anònim

Jo vull donar un consell. Si la plataforma vol defensar la Filosofia ha de deixar-se la "mandanga" esta de fer la EpC en anglés. Què més em dóna a nosaltres això? Només em sente vinculat a esta assignatura per imperatiu legal, i a més a més, la Ciutadania és la responsable de la desaparició de la Filosofia. Si parlem de Filo i les nostres assignatures, m'hi integraré, si començem amb l'altra (avorrida ja) qüestió, no.

Juan Armenteros IES El Saler

Alex, fes el que et parega oportú. Cap cosa que ens afecte quedarà, al menys en el que a mi respecta, sense resposta.
Això sí, al que personalment vaig a dedicar més temps i forces és a la qüestió de la filosofia. I sí, si es possible, per difícil que siga, intentar recuperar l'hora i el nom. Que tot conta.
Salutacions,

Juan Armenteros

Anònim

O siga, a gastar energia i temps en què la Ciutadania, que és la responsable dels nostres problemes actuals, es dóne com Déu mana (o com Peces-Barba mana). Doncs sort!

Anònim

Alex, no sé d'on deduixes el que dius. Per altra banda, mira els punts de l'ordre del dia de la convocatòria i la proporció que es dedica a una cosa i a l'altra.
En tot cas, si tens millors idees per a l'acció s'agrairia que les aportares, perquè ser crítics, o negar l'altra posició, es insultantment més senzill que fer propostes.
La gent que no va via sindical o de partit en aquesta lluita, legítima, però que no és la meua en estos moments i en aquest tema, està deixant temps i energies en una qüestió que ens afecta a tots. També a tu. Però tu decideixes a qui t'unixes o si vas per lliure. Però no fiques, això no t'ho puc permetre, en boca meua coses que no he dit. I no he dit que vaja a dedicar més temps i energia a la qüestió de la epc que a la filosofia. De fet, tot el contrari. Fins i tot a entrades directes meues al bloc.
Què també em preocupa el paripé de la epc, doncs sí, perquè em preocupa la dignitat del meu treball. Però eixe objectiu polític té molts aliats.
Be, crec que està suficientment clar.
Torne a dir, fes el que vulgues, com no pot ser d'una altra manera.

Birchu

Parece interesante la convocatoria. Yo pienso acudir.

Sobre los esfuerzos de cada cual, poco se puede decir; vivimos unos tiempos algo oscuros y autoritarios en los que cabe actuar y si es de un modo coordinado, mejor. La EPC es un asunto muy serio, pues muestra la calaña de la administración con la que estamos forzados a negociar. Puede no ser una materia de nuestro gusto, pero nos da una perspectiva del campo de batalla que cabe tener bien presente.

Anònim

Hola Juan. Jo només vaig dir que s'anaven a gastar energies i temps en criticar la implantació de la epc en la Comunitat, no que anáveu a gastar més temps que amb d'altres coses. Jo crec que amb una assignatura com epc, la mesura de fer-la en anglés es, fins i tot, poca cosa. El nostre col.lectiu no hauria de ficar-se en aquesta qüestió. Per això ja estan TOTS els altres.

Vaig a atrevir-me a dir una cosa, la nostra Administració no ho està fent malament amb nosaltres, ens ha donat una hora més de psicologia perquè, almenys, és psicologia, però la troncal ja no és filosofia, és ciutadania. Aleshores no vull la tercera hora, ni la segona ni la primera, vull que la lleven!

De tota manera, veig que sou gent de veritat interessada en la defensa de la Filosofia, no només a atacar el que Font de Mora fa, aleshores és possible que em pegue el viatge des d'Alcoy.

Anònim

S'agraix que hi hasquen companys que coordinen. Estaré allí, clar està. Em sembla el mínim que podem fer, anar a informar-nos com cal i deixar de costat tanta rumorologia i tanta desinformación "prensil". Benvinguda siga la Iniciativa per la Filosofia. Una abraçada,

Agustín Zaragozá Granell

Anònim

Us agraïria que publicàreu el més aviat possible, detalls de com va anar l'assemblea, perquè som molts els que estem interessats, però no poguerem acudir.

Juan Armenteros IES El Saler

A quina assemblea et referixes, Cristina? La que anuncia esta entrada encara no s'ha fet... :) Espere que pugues vindre.

Carmina

Em sembla que hui hi ha una assamblea per un essenyament públic i digne. Es tracta també el tema de la ciutadania.

Anònim

en la pagina del stepv hablan de los resultados de las asambleas de esta tarde
www.intersindical.org por si a alguien le interesa.
saludos a todos los compañeros

blanca berenguer hernández-carrillo

Anònim

Tens raó Juan. Ja no se ni en què mes visc. Ja m'estranyava que no m'haguera enterat...

Begonya Mezquita

Crec que el mateix 23 hi ha una altra assemblea al Lluís Vives a les 18h per fer balanç de les diverses mobilitzacions programades per aquest mes i per veure si la gent dels claustres estaríem disposats a fer vaga o una macro manifestació per al mes de novembre. Ho dic perquè coincideix amb la reunió que heu programat vosaltres i és una llàstima que no ens trobem tots i totes al Vives, no? Salutacions.

Juan Armenteros IES El Saler

Cert, Begonya, hi ha coincidència. Si et fixes a la última entrada del bloc, faig una reflexió sobre aquesta curiositat. La veritat és que no estem coordinats sindicats i Iniciativa per la Filosofia, encara que és obvi que compartim una part dels objectius.

Com que ja s'han enviat les circulars als centres des de la Universitat per correu ordinari, no per email, crec que ens haurem de dividir.

No crec que siga mala cosa. En ocasions cal diferenciar. I crec, estic convençut, que sense ser contradictòries, són baralles que està be separar-les en certa mida.

Salutacions, Begonya

Juan